برای سلامت چشم کودکت بهانه را کنار بگذار
انجمن حمایت ازبیماران چشمی آرپی واشتارگارت در ایران
به وب سایت اختصاصی بیمارانRP خوش امدید
سری لوازم آشپزخانه فیلیپس جاروبرقی فیلیپس اتو بخار فیلیپس ریش تراش فیلیپس لومیا فیلیپس

نویسندگان
پیوند ها
امکانات

<-PollName->

<-PollItems->

خبرنامه وب سایت:





آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 831
بازدید دیروز : 620
بازدید هفته : 1461
بازدید ماه : 1451
بازدید کل : 129995
تعداد مطالب : 2020
تعداد نظرات : 4019
تعداد آنلاین : 2


دریافت كد ساعت


پیج رنک


رنک الکسا

با کلیک بر روی +۱ ما را در گوگل محبوب کنید
درباره وب سایت
به انجمن حمایت ازبیماران چشمی آرپی[RP]ـ تی یلم خوش آمدید.
اخرین مطالب
ارشیو مطالب
پیوند های روزانه
نظر دهید نظر

  

برای سلامت چشم کودکت بهانه را کنار بگذار

می‌توانی از مقابل دیدگان معصومانه کودکان آرام و بی‌توجه بگذری بی‌آنکه بدانی او فردا و فرداهای دیگر به چشمانش بیشتر نیاز دارد.

به گزارش"انجمن آرپی و اشتارگارت ایران - تی یلم"به نقل از قدس آنلاین،می‌خواهد همه دنیا را کشف کند واضح و روشن؛ اما گاهی یک سهل‌انگاری کوچک می‌تواند دنیای زیبای کودکانه‌اش را کمی تار و مبهم کند. چشمان زیبا و سالمی که هیچ علایمی از بیماری تنبلی چشم ندارد، مادر متوجه نمی‌شود، یا گاه با شنیدن آمارها خود را از دایره ارقام بیرون آورده و تافته جدا بافته می‌داند و مراجعه به مراکز معاینه چشم را کم اهمیت دانسته و گاه متأسفانه با وجود امکانات کافی و لازم، آگاه نبودن دقیق مربیان گاه خطای دو خطی کودکان و تفاوت دید اندک در هر دو چشم را نادیده گرفته و تنها با توصیه‌های ساده و پیش پا افتاده (خوردن عدسی، آب هویج و رعایت فاصله کودک از تلویزیون مشکل را می‌خواهد حل کند.
اما این غول خفته در چشمان عزیزانمان خاموش، اما با نهایت سرعت تا مرکز تاری چشم ادامه یافته تا جایی که مغز، دید یک چشم را حذف کرده و کودک تنها با یک چشم به تماشای آنچه دوست دارد، می‌پردازد. آنگاه برای سرزنش یا احساس گناه بسیار دیر شده است و دیگر او نمی‌تواند عروسکهایش را با هر دو چشم ببیند.
و من بارها و بارها دیده‌ام از این دست کودکانی که قربانی کم اطلاعی یا نبود امکانات کافی شده‌اند.


*تنبلی چشم چیست؟
آمبلیوپی یا تنبلی چشم (Lazy eye) که در حدود 4/1 درصد از افراد ایران و دو تا پنج درصد جهانی دیده می‌شود، یکی از علل شایع کم بینایی و نابینایی یک چشمی و گاهی دو چشمی است که در بسیاری از موارد قابل پیشگیری است.
این آمار البته به گفته بسیاری از متخصصان در ایران حدود سه درصد اعلام شده است.
تنبلی چشم یک اختلال اکتسابی بینایی یک طرفه و گاه دو طرفه‌ای است که پس از رفع هرگونه عیب انکساری یا ضایعه ارگانیک دو چشم برطرف نشده و همچنان ادامه می‌یابد، بنابراین فرد مبتلا دارای دید طبیعی نیست و علت نابینایی یک چشمی در افراد زیر 20 سال و دومین علت کاهش بینایی در کودکان است.
این اختلال (تنبلی چشم) که معمولاً در یک چشم دیده نمی‌شود، به دلیل دید چشم تنبل بر اثر عوامل مختلف نظیر عیوب انکساری (دوربینی، نزدیک بینی، یا آستیگماتیسم،) انحراف چشم (لوچی یا استرابیسم)، یا عدم شفافیت مسیر بینایی (ناشی از عوامل نظیر آب مروارید، کدورت قرنیه و یا افتادگی پلک) و در موارد کمتری وارد کردن ضربه به چشم رخ می‌دهد.
دکتر عباسعلی یکتا دکترای چشم پزشکی و متخصص بینایی سنجی در این باره به خبرنگار ما می‌گوید: چشمان بعضی از کودکان، با آن که سالم و طبیعی به نظر می‌رسند، اما از سلامتی و دید کافی برخوردار نیستند، رشد و تکامل مرکز بینایی در منحنی، از دوران جنینی تا حدود 10 سالگی ادامه دارد، اما حداکثر سرعت رشد آن تا سه سالگی است.
وی می‌افزاید: نتیجه تکامل دستگاه بینایی، در این دوران، دید واضح و کامل است. در این مدت، بخصوص در سه سال اول زندگی، هر عاملی که باعث اشکال دید، در یک یا هر دو چشم کودک شود، رشد و تکامل دستگاه بینایی متوقف می‌شود و عدم وضوع تصویر در چشم بیمار (تنبل) و بهتر بودن تصویر ایجاد شده در چشم سالم سبب می‌شود تا مغز چشم سالم را برای دیدن انتخاب کند و در واقع مسیر ارسال تصویر از چشم معیوب (تنبل) به مغز را مسدود یا به اصطلاح دید چشم بیمار را «خاموش» کند. که در صورت مداوا نشدن، این بیماری به کوری چشم معیوب (تنبل) منجر می‌شود.


*علایم تنبلی چشم
به گفته وی، تنبلی چشم معمولاً در سنین زیر 6 سال ایجاد می‌شود. در مواردی کودک علایمی نظیر ضعف بینایی، خستگی چشم، سردرد یا بستن چشم تنبل در مقابل نور شدید را از خود نشان می‌دهد، اما در بیشتر مواقع که متأسفانه این بیماری از نظرها پنهان خواهد ماند، بدون علایم ظاهری که با تشخیص بموقع بخصوص در دوران طلایی بین سه تا 6 سال قابل درمان است و کودک می‌تواند از دید کافی برخوردار باشد.


*درمان تنبلی چشم

مراجعه بموقع و تشخیص صحیح درمان در سه مقطع سه ماهگی، دو تا سه سالگی و پنج تا 6 سالگی توصیه شده است. به گفته این استاد دانشگاه، گاه با بستن چشم سالم و وادار نکردن مغز به دیدن با چشم تنبل به راحتی قابل درمان است، اما ممکن است هفته‌ها یا ماه‌ها به طول انجامد البته چشم تنبل به تناوب باز شود. در مواردی که تنبلی ناشی از عیوب انکساری است، تجویز عینک یا لنز سبب وضوح تصویر در چشم معیوب و درمان تنبلی خواهد شد. مواردی نیز از انحراف چشم با جراحی و اصلاح انحراف و یا تنبلی چشم بر اثر بیماریهای مادرزادی مانند آب مروارید، پایین افتادگی پلک یا دیگر عیوب چشم باید قبل از سه ماهگی درمان شود.

ما همچنین با مراجعه به سایت علوم پیراپزشکی و مطالعه مقالات دکتر عباسعلی یکتا استاد دانشگاه و متخصص بینایی سنجی از انگلستان دریافت که گاه تنبلی چشم با تابلو اسنلن به سادگی مشخص نمی‌شود.
این در حالی است که معمولاً برای تشخیص تنبلی چشم در مهدهای کودک از همین تابلوهای اسنلن استفاده می‌شود.
بنا به نظر دکتر یکتا، دستگاه غربالگری بینایی و البته آگاه بودن دقیق مربیان از تنبلی چشم کمک بهتری در تشخیص به موقع این بیماری دارد، چرا که پس از طی شدن دوران طلایی (سن 6 سال) پیشرفت درمان کند و گاهی متوقف می‌شود، بنابراین طبق تحقیقات انجام شده هنوز تنبلی چشم 5/2 درصد کودکان دبستانی درمان نشده است.در حالی که برخی اپتومتریستها معتقدند که درمان تنبلی چشم تا 9 سالگی است و پس از آن فایده‌ای ندارد، اما نظر دکتر یکتا متفاوت و معتقد است؛ نحوه درمان کودک به فراخورسن او (هفت به یک یا هشت به یک) یعنی هر کودک هفت ساله هفت روز چشم سالم را تمام روز می‌بندد و یک روز استراحت و با بالا رفتن سن تعداد روزهای بسته شدن چشم هر سال یک روز افزوده می‌شود و اگر مشکل تنها در مغز نباشد و مسیر بینایی دچار اختلاف شده باشد، شاید ادامه درمان در مواردی نادر پس از سن 10 سالگی مفید واقع شود.
وی معتقد است: اگر چشمی ده دهم باشد و چشم دیگر هشت دهم، با اختلاف دو ردیف باید مشکوک به تنبلی چشم باشید.

*آمار چه می‌گوید
به منظور بررسی بیشتر و اطلاعات آماری دقیق‌تر از نحوه انجام این گونه معاینات در مهدها و اقدامهای جدید، سری به واحد پیشگیری اداره کل بهزیستی خراسان رضوی زدم و با دکتر نرگس ژیان عابد، کارشناس پیشگیری از معلولیتهای سازمان بهزیستی گفت و گو کردم.
وی در پاسخ به پرسش من مبنی بر روند پیشرفت برنامه سازمان برای جلوگیری از تنبلی چشم گفت: در راستای اجرای برنامه پیشگیری از تنبلی چشم در استان خراسان رضوی در ابتدای سال 1391 با هدف افزایش پایگاههای دایمی و افزایش درصد پوشش، جلسه‌های متعددی با حضور کارشناسان پیشگیری شهرستانهای استان برگزار شده و علاوه بر اجرای طرح پیشگیری از تنبلی چشم در مهدهای کودک، مراکز بهداشت و تیمهای سیار حاشیه شهر و روستاها در ماههای آذر و آبان، پایگاه دایم در بولوار معلم مشهد در تمام طول سال پذیرای کودکان برای معاینه تنبلی چشم است.
دکتر ژیان همچنین به 173 هزار مورد معاینه کودکان یک تا 6 سال استان خراسان رضوی در سال 92 دو بخش شهری و روستایی و 64 درصد پوشش استانی اشاره کرد و گفت: تعدادی نیز مراجعه خصوصی به چشم پزشکان داشته‌اند که سعی ما بر این است که بتوانیم این عده را نیز در سالهای بعد جزو آمار بیاوریم.
وی همچنین آمار 6 ماهه اول سال 1392 را چنین عنوان کرد: از 63 هزار کودک و 886 مورد معاینه، 2970 مورد مشکوک به آمبلیوپی (تنبلی چشم) به دست آمده که از این تعداد کل معاینه 51 درصد شهری، 48 درصد روستایی و یک درصد عشایر تحت معاینه قرار گرفتند که 963 کودک آمبلیوپی درمان را آغاز کردند.
وی افزود: کودکان بعد از معاینه در سطح اول مهدکودک یا مراکز یاد شده در صورت بروز مشکل به سطح دوم اپتومتریست ارجاع شده و اگر نیاز به جراحی باشد به سطح سوم جراح چشم معرفی می‌شوند.

*یک نگرانی جدی
کارشناس پیشگیری از معلولیتهای بهزیستی خراسان رضوی در ادامه و در پی نگرانی من، که آیا ممکن است کودکانی در مراحل اولیه با وجود مراجعه، تنبلی چشم آنها تشخیص داده نشود؟ با توجه خاصی متذکر شده خوشبختانه با آگاهی والدین و مراجعه به موقع و نیز دوره‌های آموزشی دقیق برای مهدهایی که مربی دارند و نیز مربیان بهزیستی و خرید دستگاههای plus optix، میزان خطا به حداقل یا تقریبا به صفر رسیده و اکنون پوشش بالای 70 درصدی داریم.
وی اظهار امیدواری کرد: این طرح، بزودی به پوشش صد درصدی برسد، طوری که کودکان آمبلیوپی همگی به موقع درمان شوند.
برنامه پیشگیری آمبلیوپی 16 سال پیش آغاز شد و تاکنون بیش از دو هزار کودک مبتلا به تنبلی چشم شناسایی و درمان شدند.
در آخر بحث موضوعی به نظرم رسید که با درمیان گذاشتن با دکتر نرگس ژیان ناگفته‌ای باقی نگذارم و آن اینکه آیا می‌شود همان قدر که در کارت سلامت کودک به میزان رشد و قد و تغذیه کودک اهمیت می‌دهیم، در آینده‌ای نزدیک جایی برای درج سلامت چشم و شنوایی کودک درج شود تا اولین گام برای غربالگری چشم و گوش نوزادان علاوه بر اقدامهای انجام شده تا بدین جا، قدمی نو برداشته شود که وی این تصمیم را منوط به نظر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی دانست.
وی تنها نگرانی خود را به دلیل وسعت شهر، حاشیه شهر ذکر و توصیه کرد: مردم با مراجعه به مراکز معاینه در طرح پیشگیری از تنبلی چشم، این موضوع را جدی بگیرند.
از اتاق معاونت پیشگیری از معلولیتهای بهزیستی که خارج می‌شوم، دعا می‌کنم که دیگر شاهد چشمان اشک بار مادری نباشیم که بدلیل سهل انگاری، فرزندی با یک چشم سالم داشته باشد. و به همان اندازه که این موضوع برای من مهم است، می‌دانم برای تو نیز مهم است. حالا آبان و آذر که می‌شود وقتی نگاهم به دختران و پسران زیر 6 سال می‌افتد که دست مادر را محکم چسبیده با لبخندی به مادرش می‌گویم: «معاینه چشم رفته‌اید. دیر نشود هر علامتی را جدی بگیرید!» در دنیای پیشرفته امروز کودکانمان به چشمهایشان بیشتر نیاز دارند؛ چشمانی سالم و بینا.


نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:






تمامی حقوق مادی و معنوی مطالب این وب سایت متعلق است به
www.RPiRani.iR
کپی برداری با ذکر منبع بلا مانع است